pondělí 18. ledna 2016

Jak jsem potmě hledala lásku

Už nějaký ten pátek moje cello sloužilo jako dekorace v koutě pokoje. Po muzicírovací poradě s Hynkem a Jindrou ale bylo jasné, že vánoční řetěz musí dolů. První úkol, na kterém jsme se s klukama domluvili, byl najít melodii lidovky "Ej, lásko, lásko" podle sluchu. Nikdy jsem nebyla dost trpělivá na to hledat si melodie sama podle sluchu. Vždyť je tu přece strejda google, který mi dá nápovědu v podobě not/akordů během pár chvil, tak proč volit tu těžší cestu, ne?

Oukej, moc se mi do toho nechtělo ("Bude mi to trvat věčnost a mám přece spoustu jiných věcí na práci, ne?"). Vzpomněla jsem si ale na Hynkovu poznámku, že je supr zkusit hrát po tmě nebo se zavřenýma očima. A tak jsem si zapálila pár svíček, zhasla světla a sedla k cellu. WOW!

Nevěřila bych, že zavřením očí se moje vnímání zvuků natolik změní. Člověk je úplně ponořen v tónu, který zní všude okolo.



Je fajn na chvilku odstřihnout zbytek světa a vnímat pouze sebe, svůj nástroj a zvuky, které společně tvoříte. Po dlouhé době si cello opět přitáhlo mou plnou pozornost a já měla chuť zkoušet, co spolu dokážem.

Od jakého tónu bych asi měla "Ej, lásko, lásko" hrát? Chvilku jsem zkoušela odkud by se mi to líbilo nejvíc. Nakonec vyhrálo déčko. Postupně jsem se prokousávala melodií - a k mému překvapení prsty tak nějak samy věděly, jak to hrát. Stačilo vnímat nástroj a nechat ruce intuitivně mačkat struny. Během chviličky jsem měla melodickou linku zvládnutou s příjemným objevitelským pocitem, že jsem si jí našla já sama. Pomalu zahrát melodii známé písničky asi teda dokážu. To je vlastně docela fajn zjištění, které člověka nutí pátrat, co dokáže dalšího. Zahrát si melodii od jiného tónu, najít si pár dalších písniček podle sluchu, vyladit intonační nepřesnosti... Tohle byl můj postup a zábava na jeden průlomový večer.

První krůček není nejtěžší. Nejtěžší je najít v sobě odhodlání ho udělat.

A mě k tomu pomohla tma :-) Jestli máte chuť po delší době zintenzivnit partnerský vztah se svým nástrojem, zkuste to taky. A pokud máte nějaké osvědčené tipy na "sžívání se" ve vašem tandemu, budu za ně moc ráda! 

Vaše Háňa




3 komentáře:

  1. Na to, že tu nabízíte tak supr myšlenku,a navíc v tak supr psaném blogu, mi tu připadá těch komentářů nějak málo. Podle mě to má malou publicitu...nešlo by to nějak dostat ven mezi lidi? zkusit to propojit s podobnými weby (hudebka.cz a pod), co já vím??? Nebo "jen" přes FB?

    OdpovědětVymazat