středa 18. dubna 2012

Workshop s Markem Doubravou

Středa 18.4.2012 v Praze v Klubu cestovatelů, lektor Markem Doubravou ze skupiny Hm…  písničky od kapely Klezmatics.


lektor Marek Doubrava
Sešlo se nás požehnaně a i přesto jsme si všichni zadrnkali, zazpívali, zafoukali, zabubínkovali, jedním slovem zahráli. Jak to vlastně všechno probíhalo?


Již kolem šesté se začali trousit první návštěvníci a vybalovat různorodé nástroje. Začaly se ladit kytary. Když se sešli všichni, kteří splnili limit akademické čtvrthodinky, rozdaly se noty. Tváře se studijně mračily nad notovými zápisy, ozvaly se první tóny. Potom trocha koordinace od Marka a už jsme spustili – nejdříve polehoučku po částech a pomalu a pak vše dohromady s plnou vervou. Když jsme byli spokojení, nahráli jsme první píseň a dovoluji si tvrdit, že je velmi povedená. A druhá, která následovala, neméně.
A pak, neboť čas mezitím pokročil, nezbylo než nástroje opět zabalit a rozloučit se. Snad se zase brzy setkáme, třeba v ještě větším počtu, na workshopu následujícím.

"Album Wonderwheel od Klezmatics mě vždy velmi bavilo. Je to pro mě výborné propojení americké folkové a židovské tradice. Goin´ Away To Sea, kterou jsem vybral jako hlavní skladbu, kterou bychom ten večer mohli provozovat, je velmi barevný židovský šraml se zábavným protiválečným textem. Zní to jako opravdu jadrný klezmer, navíc je tam mnoho instrumentálních linek, které se budou moci hrát na různé typy nástrojů. Headdy down, druhá skladba pro večer, je oproti tomu jednodušší ukolébavka, která má spíše vokální charakter, což neznamená, že tam nebude co hrát, je to jen pěkný kontrast k první a navíc má velmi kouzelnou atmosféru."
Marek Doubrava

NOTY
Goin´ Away To Sea
Headdy Down















Žádné komentáře:

Okomentovat