čtvrtek 3. května 2012

Improvizační workshop s Jiřím Stivínem

3.5.2012 v klubu Klamovka v Praze. Lektorem se pro onen večer stal improvizátor a jazman Jiří Stivín.

Jiří Stivín

Jiří Stivín si s sebou přinesl širokou škálu fléten a cédéček. Tolik, že by náš zájem mohl sytit týdny. Samotného ho poněkud překvapilo množství hudebních nástrojů, které se sešly před ním. Nedokázal pochopit tolik nadšených lidí, kteří se zúčastnili a přes to se mnozí viděli poprvé.

První půlku večera Jiří Stivín dosti povídal a zjišťoval možnosti jednotlivých hráčů. Krásně přirovnal hudbu k řemeslu – pokud, jste v orchestru, kdy musíte být dokonalí, ale nemůžete si měnit skladby k obrazu svému, oproti krásné svobodě, když jste sólisté, umíte-li improvizovat. Vyprávěl o sobě, o svém štěstí, o nadání i o chuti a snaze hrát. Další část večera pak padla na samotné hraní a zodpovídání dotazů. Byl to také okamžik, kdy mnozí z nás vůbec poprvé viděli Jiřího Stivína s kytarou v rukách. Předvedl nám i svůj vlastnoručně dělaný dechový nástroj.
A tak nejen my jsme měli možnost si zahrát s jeho flétnami, ale i on s našimi houslemi, kytarami, akordeony, saxofonem, čelem, flétnami. Jiří Stivín byl velmi přátelský a ochotně rozdával rady nebo zkušenosti.
Jistě to byl zajímavý večer, přínosný pro obě strany. Po přestávce zahrál také na láhev a celý večer jsme zakončili improvizovanou Bouří.

Části workshopu jsme zvukem zaznamenali - stačí si poslechnout a jako kdybyste se sami zúčastnili.











 



Žádné komentáře:

Okomentovat