čtvrtek 24. května 2012

Rytmický koncept clave

24.5.2012, Praha, lektor Libor Vaňek, rytmický hudební workshop, koncept clave


Clave
je jeden z nejrozšířenějších a nejdůležitějších rytmických konceptů. Původně pochází zřejmě ze subsaharské Afriky, používá se ovšem téměř ve všech rytmických tradicích (kubánská, brazilská, africká hudba, jazz, pop, hiphop).

Clave obsahuje pět not (úderů), které jsou vůči sobě postavené specifickým způsobem, atraktivním pro lidské ucho. Samotný rytmus prošel vývojem a hraje v různých podobách a variacích. Za jednu ze základních bývá považováno tzv. 3-2 son clave (pojmenované po kubánském hudebním stylu).
V zápisu by vypadalo zhruba takto:

1 e & a 2 e & a 3 e & a 4 e & a ||
X . . X . . X . . . X . X . . . ||
Další variace (např. rumba clave, bossanova clave) se liší především drobně odlišným postavením not vůči sobě nebo převodem do jiného rytmického cítění (6/8 clave).

"Libor Vaněk (*1981) je hráč na perkuse (cajon, conga, udu), lektor a producent. Více než sedm let vede kurzy a workshopy pro veřejnost. Rytmiku studoval jak v Evropě, tak v západní Africe (Guinea, Mali), mezi jeho učitele patří Janos Crecelius, Lancei Kante, Tonton Sylla, Amara Mansare a mnoho dalších. Působí v kapelách Pararingapatam, Voda a dalších hudebních projektech. Organizuje festival Rytmy Afriky a provozuje portál o africké hudbě afro.cz."












Žádné komentáře:

Okomentovat