čtvrtek 28. dubna 2016

O lokálních minimech a dalších trampotách

Takové lokální minimum je vcelku protivná věc. Objeví se vždycky, když si člověk říká "Jo, je to na dobré cestě. Pracuju na sobě a je to na tom vidět." To, čemu já říkám lokální minimum, je ale právě to období, kdy na sobě člověk pracuje a výsledek je horší než byl bez toho všeho úsilí (to, čemu matematika říká lokální minimum je k vidění např. zde). Vlastně mi vůbec není jasné, proč se něco takového děje, ale jelikož jsem pár lokálních minim ve svém "hudebním životě" potkala, chtěla bych vás (no a hlavně taky sebe, že jo) přesvědčit, že takováhle údolíčka na cestě vzhůru je prostě potřeba projít a nenechat se jimi odradit.



Co jsme hrály na druhém hraní s Evčou a jak nám to šlo

Opět jsme se sešly s Evčou, o které jsem psala i posledně. Bylo to opět velmi podnětné hraní. Mám z toho večera tolik poznatků, které bych vám ráda předala. Snad se mi to aspoň trošku povede:

Poznatek č. 1: Málo cvičím. Zatímco Evča zvládla challenges z minula s přehledem, mně zůstaly na úkolníčku pro příště.

Poznatek č. 2: Písničku, co už intonačně jakžtakž zvládáme, je dobrý pojmout komplexně. Nazvaly jsme to "úvod, stať, závěr" a vede to k upevnění písničky. Prostě hrajeme předehru, pak si zazpíváme pár slok a pak dohráváme opět bez zpěvu. Člověk má z tohohle provedení takový dotaženější pocit.

Poznatek č. 3: U jedné písničky se mi do hraní fakt nechtělo - prázdno v hlavě, prsty neví, kam mají na hmatníku mířit atd. Evči komentář "Horší než špatný to nebude!" mě úplně odzbrojil a nakopl k dalšímu pokusu. A světe div se, fakt to nebylo horší než špatný. Možná to bylo i o chlup lepší.

Poznatek č. 4: Nenechat se odradit lokálním minimem! Občas se prostě nedaří a je potřeba se přes to přehoupnout. Mě osobně pomáhá hledat maličké radosti a úspěchy, které se vždycky dají s trochou snahy vypátrat. Zlatým hřebem posledního hraní s Evčou tak pro mě bylo Zabili, zabili (taky vám to zní poněkud morbidně?), které naším uším lahodilo.

Jak to máte vy? Nějaké triky, jak zažehnat krizi a najít motivaci do dalšího snažení?



Žádné komentáře:

Okomentovat